MAGYARSZÉK KÖRNYÉKÉNEK LÁTNIVALÓI

Abaligeti-barlang – Abaliget

A Mecsek leghosszabb járatrendszerével rendelkező Abaligeti-barlang sok-sok évszázadon át rejtegette az emberi szem elől üregeinek teljes kiterjedését. A Duna-Dráva Nemzeti Park védettsége alatt álló barlangot 1957 óta látogathatja a nagyközönség és azóta igen kedvelt úti célja lett minden természetbarátnak. Megközelítése nem igényel nagy erőfeszítést, hiszen a Pécsről Abaliget felé tartó, hangulatos szerpentinutat követve könnyűszerrel megtalálható.

Az Abaligeti-barlang története

Habár több monda is felöleli nevét még a török hódítások idejéről, az első írásos emlék csak 1758-ban számol be róla, amikor még a helyi plébános borospincéjeként funkcionált. Innen ered népi elnevezése is, a Paplik. A barlang teljes hosszán átfutó Katya-patak akkoriban több vízimalom működéséért is felelt. A barlang felderítésére elsőként 1768-ban akadt vállalkozó szellemű egyén a helyi molnár személyében. Csaknem egy évszázadnak kellett eltelnie ahhoz, hogy megszülethessen alaprajzának vázlata.

A barlang látogatása napjainkban

Az Abaligeti-barlang napjainkban már a kor követelményeinek megfelelő kiépítéssel várja a kezdő és gyakorló barlangászokat 466 méteres főágán. Változatos formakincsét utcai ruhában is kényelmesen meg lehet csodálni. A járataiban sok képződmény elnevezést is kapott, van például Pisai ferdetorony, Niagara-vízesés és Elefántfej is. Pormentes, 97%-os páratartalmú levegője enyhülést tud nyújtani azoknak, akik asztmában vagy egyéb légúti betegségekben szenvednek. Minden órában indul szakvezetés, de egyénileg is nyugodtan nekiindulhatnak az érdeklődők a járatok felfedezésének. 

Denevérmúzeum

A barlang szájától pár méternyire, az egykori turistaházban található 2004 óta a Denevérmúzeum is. A zavartalan üregek ugyanis remek denevérpihenőt biztosítanak ezeknek a hasznos kis állatoknak. A téli hideg hónapok alatt akár több száz családtagú példányok is megfordulhatnak itt. A múzeumban preparált denevéreken, fényképeken és nagyméretű maketteken keresztül lehet bepillantást nyerni a repülő emlősök életébe és a denevérkutatás rejtelmeibe. 2019 óta megújult interaktív eszközökkel várja a kicsiket és nagyokat egyaránt.