MAGYARSZÉK KÖRNYÉKÉNEK LÁTNIVALÓI

Pécsi Tv-torony

A majdnem 200 méter magas Tv-torony a Mecsekben, az 535 méter magas Misina csúcsán áll. 1973-ban nyitotta meg kapuit, azóta hazánk legmagasabb épületének számít. A tornyot csaknem húszezer tonna vasbetonból építették fel, Vízvárdy István, Söpkéz Gusztáv és Thoma József tervei alapján.

Panoráma

80 méteres magasságban, a tetején kialakításra került egy presszó, ami gyorslifttel könnyen elérhető. Az étterem fölött található a nyitott kilátóterasz, ahonnan 610 méterrel a tengerszint felett nézelődhetnek a kirándulók, ami 500 méteres város feletti magasságot jelent. A torony aljától sí- és szánkópálya is fut lefelé a hegyoldalon.

Története

A mai TV-torony helyén egykor egy 1908-ban épült 25 méter magas kilátó állt, amit Kiss Józsefről neveztek el. Kiss József egy természetbarát és a Mecsek Egyesület főtitkára volt, számos könyvet írt a Mecsek hegységről. Emlékét egy Zsolnay porcelángyárban készített mázas pirogránit tábla őrzi, melyet a kilátó falában helyeztek el. Mikor 1973-ban megnyitották a kilátót, évente csaknem kétszázezer látogatója volt, napjainkban ez lecsökkent körülbelül nyolcvanezerre.


Kiállítás

Magyarország legrégebbi és legismertebb dinoszauruszát, a mecseki dinoszauruszt 1966-ban fedezték fel. 2005 óta állandó és ingyenes kiállításon vehetnek részt, ahol a mecseki dinó rekonstruált, életnagyságú, csaknem 2 méter magas szobra tekinthető meg.

Emellett megismerkedhetnek még a hegység kőzeteivel, megkövült növényekkel, történeti emlékekkel is. A kiállítás egyedisége, hogy a hagyományos, vitrines kiállításokkal szemben, a kiállított tárgyak egy része megérinthető és használható.

Érdekességek

A pécsi Tv-torony talán egyik legnagyobb érdekessége, hogy 1973. április 4-én adták át az építményt, ugyanazon a napon, amikor New Yorkban a World Trade Center is átadásra került.


Étkezési lehetőség

A nyitott terasz alatt kialakításra került egy étterem, ahol egy finom kávét kortyolgatva vagy egy ízletes szendvics elfogyasztása mellett csodálhatják meg a gyönyörű panorámát. Az étterem használata mindenki számára engedélyezett, aki belépőjegyet vált a TV-toronyra.