MAGYARSZÉK KÖRNYÉKÉNEK LÁTNIVALÓI

Orfűi Malmok

Pompás tórendszer, kiadós séták, pecázás, könnyűzenei fesztivál – a legtöbb ember tudatában ezek a szavak olvadtak össze a Mecsek medencéjében megbúvó Orfű nevével. Kár lenne azonban elmenni a település mellett anélkül, hogy az ember meglátogatná az Orfűi Malmokat, ahol szinte megállni látszik az idő és az önfeledt, tanulva szórakozásé a főszerep.

A Pécstől alig 16 kilométerre fekvő területen minden adott ahhoz, hogy az ide látogatók az élő hagyományok részeseivé váljanak és testközelből ismerkedjenek meg a hajdani őrlési technikákkal. Malmokból ugyanis három is van itt, amelyek más-más években kerültek Orfűre.

Vízimalom

A vízimalomban, amely a közeli Vízfő-forrás patakjára épült, a hozzáértő tárlatvezetés során a gabonafélék megőrlésének hosszas folyamatába lehet bepillantást nyerni. Az alsó szinten található kerékház tudatosítja az érkezőkben, hogy mekkora hajtóereje is van a víznek.

 

Szárazmalom

A vezetés következő állomása a majdnem 200 éves szárazmalom, amelynek monumentális őrlőkövét egykor még lovak húzták. Az épület 1974-ben került Orfűre, azóta számos kíváncsi kirándulónak mesélt már a gatyaszárszita használatáról és az itt található hatalmas présről is, amelyet a molnár növényi olajok kisajtolására használt.

Papírmalom

A legújabb tagja a gyűjteménynek a 2015 óta látogatható Papírmalom. Felfedezhető itt minden, ami a 18. századtól kezdődő papírkészítéshez köthető: merítődézsák, merítősziták és papírprések illusztrálják az egykori mesterség folyamatát. A technikához igényelt rostpépet súlyos kalapácsok hozták működésbe, ezeket is testközelből tudják megcsodálni a vendégek.

Az épület otthont ad egy grafikai műhelynek is, ahol a múzeum egyedi tervezésű, kézzel szitázott pólóit, vászontáskáit, aranyozott borítékait és üdvözlőlapjait állítják elő.

Étkezési lehetőség

Érdemes éhesen érkezni, a GARAT nevű látogatóközpont ugyanis télen-nyáron bő választékkal és kézzel dagasztott, kovásszal érlelt kenyerekkel várja a betérőket.

Programok

A melegebb hónapokban az árnyas fák, a hársillat és hűs patak csobogása igazi piknik hangulatot kölcsönöz a környéknek, aki pedig hóban szeretné végigjárni a Vízfő-tanösvényt, azt meleg süteménnyel és forralt borral várják. A gyönyörű kialakítású, eleganciát sugárzó látogatóközpont gyakori helyszíne egyéni rendezvényeknek, koncerteknek és workshoppoknak.